Cercar a LAFH.info
dissabte 7 setembre 2024
Secciones LAFH
Consultoria
Conferències
Formació en Xarxa
Articles
Agenda
Currículum
GC-X
Equip
Serveis
Zona @rroba
> Currículum
   · CV.LAFH · CV Enredando.com · CV Internet · CV Formació en xarxa · CV Gc-X · CV Consultoria · CV Conferències · CV Llibres · CV Premis · CV Fotografíes
Currículum professional


Luis Ángel Fernández Hermana

Málaga, 22/7/1946

LAFH



Fundador i director de l'empresa Enredando.com des de 1996 fins al seu tancament al juliol de 2004.

Director de la revista electrònica en.red.ando, publicada per aquesta empresa, un de les primers mitjans de la Xarxa dedicat a l'análisi i la reflexió sobre l'impacte d'Internet en les organitzacions, la política, l'economia, la ciència, l'educació i, en general, la vida quotidiana.

Des de la seva fundació, LAFH va escriure l'editorial setmanal de la revista que apareixia puntualment cada dimarts. En total, més de 425 articles que tracen la història de la Xarxa durant aquests 8 anys des d'una particular visió del seu impacte en les nostres societats.

L'empresa i la publicació han guanyat diversos premis, com el Premi Ciutat de Barcelona 2002 i el European Online Journalism 2001.

Des de 1969, Luis Angel Fernández Hermana es dedica a la professió periodística, que ha ocupat a Amèrica Llatina (cinc anys repartits entre Buenos Aires, Lima i Santiago de Xile), Londres (altres cinc anys) i Barcelona.

Des de 1982 s'ha ocupat com corresponsal científic d'El Periódico de Catalunya, en la capacitat del qual ha assistit a congressos, conferències i esdeveniments científics, mediambientals i tecnològics a Europa, EEUU, Amèrica Llatina, Àfrica, Japó, la URSS i l'Antàrtida. Ha estat editorialista per a aquest mitja on també ha escrit habitualment columnes d'opinió i anàlisi sobre ciència i tecnologia.

Entre 1969 i 1973, periodista de Ràdio Porteña (Buenos Aires), redactor d'Informe i Escolti (Llima), corresponsal de les revistes Summa i Set Dies, de Veneçuela i Argentina respectivament; corresponsal viatger del periòdic Correu, de Lima.

Entre 1974 i 1978, periodista de la BBC a Londres. Corresponsal de Canvi 16. Corresponsal de Latin American Newsletters.

Des de 1978 a 1983, a Barcelona: Assessor d'editorials i traductor, entre altres llibres, de La qüestió energètica (Gerald Foley), Disseny industrial (Raymond Loewy), Recursos energètics (McMullan, Morgan i Murray), La barbàrie ecològica (Harry Rothman), dos volums d'Economia i Història corresponents a l'enciclopèdia italiana "Il Mondo Contemporani", El Atlas de l'estat del món i El Atlas de la guerra (Michael Kidron) i Desenvolupament sense Destrucció (Mustafá Tolba).

Autor de capítols per als llibres Les Mentides d'una guerra i Antàrtida. Coautor, juntament amb Lluís Reals, de Medi Ambient i Comunicació.

Coautor, juntament amb Víctor Toledo, Vandana Shiva i Tewolde Egziabher, del medi ambient vist pel Sud (ambdós, Editorial Beta).


Entre 1995 i 1998, responsable de la pàgina setmanal "Telemàtica" d'El Periódico de Catalunya, dedicada a Internet i el món de les xarxes.

Assessor temàtic del programa de televisió Millennium del Canal 33 de Catalunya, 1996 a 1999.

Co-director de la Revista Medi Ambient (1991-1996).

Actualment membre del Consell Editorial.

Corresponsal a Espanya de la revista científica Nature, de Londres, (1993-1996).

Fundador i assessor del CEIA.

Membre del Consell de Redacció del Temps Ambiental (1996-2000).

President de la Associació Catalana de Comunicació Científica -ACCC- (1994-1998).
Vicepresident entre 1998-2002.

Membre fundador del Grup de Periodistes Digitals (GPD). Al maig de 1998 va dirigir l'I Congrés Internacional de la Publicació Electrònica organitzat pel GPD, que es va celebrar a Barcelona, al que van assistir 400 participants d'Europa, Amèrica Llatina i EEUU.

Ha elaborat els elements conceptuals de la "gestió de coneixement en xarxa" (GC-Xarxa), a partir dels quals ha desenvolupat una tecnologia i una metodologia per al treball en col·laboració en xarxa, la creació de comunitats virtuals i l'aprenentatge en espais virtuals de xarxes d'arquitectura oberta, com Internet.

Habitualment imparteix cursos i conferències en universitats i centres de formació d'Espanya, Amèrica Llatina i Àfrica, sobre la comunicació social de la ciència i la tecnologia, l'impacte de les tecnologies de la informació en el model de comunicació, diferents aspectes de la Societat del Coneixement, el treball en xarxa, la gestió de coneixement en xarxa en les organitzacions i les empreses, la comunicació digital, la Xarxa com un actiu estratègic, la transformació del sistema educatiu i i-Govern.

LAFH ha abordat molts d'aquests temes com conferències inaugurals o de clausura en congressos nacionals i internacionals dedicats a la ciència i la investigació, l'organització empresarial, l'educació, la ciutat digital, els mitjans de comunicació, el periodisme digital i el canvi cultural en les organitzacions. És consultor sobre aquestes temàtiques per a diverses empreses i administracions públiques.

És autor del llibre "En.red.ando", sobre la vida en Internet i l'impacte social, polític i econòmic de la comunicació digital, que va ser prologat pel sociòleg Manuel Castells (Edicions B, 1999).

En el llibre "Conversis sobre els orígens d'Internet a Catalunya" és entrevistat per Oriol Lloret, juntament amb Vicent Partal, Artur Serra i Alfons Cornella (Beta Editorial, 2000).

Ha dirigit les tres edicions de la "Jornada en.red.ando", celebrades a Barcelona (2000, 2001 i 2003) amb l'assistència dels investigadors més destacats d'EEUU i Europa en els camps de la visualització de la informació, la "web intel·ligent, la web semàntica i el cervell global" i la construcció d'espais virtuals per al treball en col·laboració. Cada "Jornada en.red.ando" va concloure amb la publicació d'un llibre on es recollien les ponències, així com els debats previs online i els ocorreguts durant l'esdeveniment.

Ha dirigit les tres edicions del Màster en Comunicació Digital organitzat per Enredando.com, dues d'elles en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears (UIB) i una amb la Universitat de Vic.

També ha dirigit les diferents edicions dels seminaris online impartits per Enredando.com sobre Gestió de Coneixement en Xarxa, Biblioteca sense Murs, Educar en Xarxa, i-Moderació i Xarxes per a la Comunicació Social de la Ciència i la Tecnologia -R-CoSoCyT-, aquest últim com part d'un programa de formació de la Junta d'Andalusia.

Al novembre-desembre de 2004 va impartir un curs semblant per a la Comunitat de Castella-la Manxa.

Al febrer de 1997 va rebre el premi a el "Millor periodista d'Internet a Espanya en 1996" concedit per l'Associació d'Usuaris d'Internet (AUI).

La publicació "Online Journalism Review" de la Universitat de Berkeley (Califòrnia, EEUU) li va escollir com un dels 50 periodistes més influents en Internet, reconeixement que va corroborar el diari El Mundo en els anys 2000, 2001 i 2002 a l'escollir-li entre les 25 persones més influents en Internet a Espanya.

En 2003 va rebre de la Fundació de Ciència i Tecnologia d'Extremadura el premi "Xarxes de coneixement" pel treball teòric sobre la gestió de coneixement en xarxa i la seva traducció pràctica en la tecnologia en.medi@ que han aplicat -i apliquen- empreses i administracions públiques, així com la pròpia empresa Enredando.com en els seus processos de formació online (els seminaris i les tres edicions del Màster en Comunicació Digital).

LAFH s'ocupa ara com periodista i consultor en l'aplicació de tecnologies de la informació en les organitzacions, gestió de coneixement en xarxa, comunicació digital, formació en xarxa i el disseny i desenvolupament de sistemes d'informació per a comunitats virtuals i grups de treball en xarxa.

ESPAÑOL
Cercar per temàtica
 Cerca avançada
LAFH en:
  • Google
  • Yahoo!
  • Ask Jeeves
  • Terra


  • ©LAFH, 2005. Todos los derechos reservados. lafh@lafh.info producido por gnuine