Cercar a LAFH.info
dijous 25 abril 2024
Secciones LAFH
Consultoria
Conferències
Formació en Xarxa
Articles
Agenda
Currículum
GC-X
Equip
Serveis
Zona @rroba
> Equip > Monica Ramoneda Rueda
Mónica Ramoneda Rueda

Monica Ramoneda Rueda


Va començar a estudiar periodisme sense estar segura cap a on la portaria allò; va ser després, ja a la universitat i havent après que per ser periodista no n’hi ha prou – ni molt menys- en assistir a les classes que ofereixen a la facultat, que va començar una cosa semblant a una ‘auto formació’ per arribar a allà on encara està anant: a un periodisme d'investigació, eina per a comunicar conflictes. "El primer pas per a solucionar un conflicte és detectar-lo", li va dir un dia un professor. Amb aquest "leit motiv" sota el braç, va ser una de les fundadores de l'Observatori sobre la Cobertura de Conflictes (OCC);centre d'investigació adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona, que va néixer l'any 2001 de la mà d'un grup de professors i estudiants. Allà realitza anàlisis i investigació periodística sobre el tractament de conflictes i problemàtiques socials per part dels mitjans de comunicació. L'aprenentatge sobre anàlisi del discurs li va constatar que comunicar correctament és - bé, hauria de ser- una funció determinant dels professionals de la comunicació.

A un pas d'acabar la carrera van entrar les Noves Tecnologies en la seva vida professional. La culpa va ser d’en Luis Ángel Fernández Hermana. Va anar a parar, per casualitats de la vida, a Enredando.com per realitzar les pràctiques finals de la carrera i ja no en va sortir. Es va acabar el període de pràctiques i ella seguia presentant-se cada dia a l'oficina; fins que, veient que no se n'anava, en Luis Ángel la va ‘enredar’ definitivament: es va convertir en moderadora i gestora de coneixement en xarxa (dos nous perfils de periodista, per a molts encara desconeguts, però determinants en l'evolució necessària d'aquesta professió)

Alfabetitzada digitalment va anar a Guatemala. Va visitar per primera vegada el ‘país de l'eterna primavera’, com diuen els eslògans publicitaris de les agències de viatges, l'estiu del 2001. Va ser un viatge de turisme. Va arribar i va tenir la sort de conèixer una ONG local, COMADEP, i col·laborar amb ells aprofitant la seva formació com a educadora i periodista.

Va conèixer la vida de les comunitats indígenes del nord del país, al departament del Petén. Va conviure amb ells; va viure la vida de la ‘gent de blat’, a la selva, habitant l’inhabitable dins la més pura sabana. Sense medicines, sense carreteres, sense més aliments que els frijoles i el blat de moro que la sequera permeten conrear. I va arribar el dia del vol de retorn a Barcelona i se’n va haver d'anar, sabent per endavant que aviat tornaria a trepitjar aquelles terres.

Les visites que van seguir ja no van ser turístiques. COMADEP la va contractar, primer tres mesos el 2002 i després, l'any 2004, amb un passatge d'avió només d'anada, es va plantar al Petén amb l'encàrrec de treballar per a la recuperació de la memòria històrica de les comunitats indígenes.

El que li va dir un dia la llevadora d'una de les comunitats de Guatemala on va treballar li va mostrar el camí:
“Nosaltres, els indígenes, sabem parlar, tenim veu, sabem el que volem i sabem com arribar-hi; però ens ho impedeix el mur de la política del nostre país i del món sencer, perquè ningú sap de nosaltres, ningú vol saber de nosaltres i els nostres crits només els escolta el vent”.
Li va semblar escoltar, en la veu de la llevadora doña Francisca, al propi Kapuscinsky, dient allò de la “funció del periodista és donar el micròfon als sense-veu”; i va començar a escriure i a investigar frenèticament sobre Guatemala.

Ara, de nou a Barcelona, però amb la motxilla sempre a punt per tornar a Centre-amèrica a la primera de canvi, segueix treballant amb l'equip de Luis Ángel Fernández Hermana i procura combinar les seves grans passions professionals (comunicació digital, anàlisi del discurs i comunicació de conflictes) en el seu barri de Zona@, Memòria del Futur.

Analitzar i investigar sobre la memòria històrica de la cultura maya - cultura oral, perseguida insistentment amb la voluntat d'aniquilar-la (fins al 1996 amb pur genocidi amagat darrera del nom de 'guerra civil'; ara amb plans econòmics, corrupció, exclusió social i brutal desgovern)- li va fer pensar que el pas de l'oralitat a la virtualitat podria ser una eina per a crear coneixements, organitzar la participació i incidència social d'aquestes cultures i "oferir el micròfon als sense veu".

"En un país on s'han buscat totes les fórmules per a rebaixar les febres de la violència i la pobresa, la cultura és una eina poderosa no explotada suficientment. Viatjar a través dels nostres avantpassats, la nostra memòria històrica i el nostre patrimoni cultural és l'únic camí per a saber qui som i explicar-ho al món" (Juan Gonzalo Betancur, Els Oblidats)

Currículum en dades concretes:

    · Llicenciatura de periodisme. Facultat de Ciències de la Comunicació. Universitat Autònoma de Barcelona

    · ENREDANDO.COM: Periodista digital. Departament de Continguts. Tasques de Moderació i Gestió de Coneixement en Xarxa. Redacció dels continguts de la revista digital Enredando.com, gestió i coordinació de cursos i seminaris online.
    (febrer 2003- juliol 2004)

    · COMADEP: Tècnica en comunicació i formació professional. Tasques de recuperació de la memòria històrica de Guatemala, suport a la participació ciutadana i comunicació corporativa. Petén, Guatemala
    (juliol 2004-gener 2005 / juliol - agost 2002 / juny-setembre 2001)

    · ESF-G (Escola Sense Fronteres- Guatemala): Professora. Matèries: tècniques periodístiques, recuperació de la memòria històrica, dinàmiques educatives, participació ciutadana i problemes d'aprenentatge, entre d’altres. San Benito - Petén - Guatemala
    (agost 2004- gener 2005)

    · ILLACRUA: Redacció de reportatges d'investigació
    (gener 2003-actualment)

    · DIARI DE LA PAU: Redacció de reportatges d'investigació i articles varis
    (març-abril 2003)

    · OBSERVATORI SOBRE LA COBERTURA DE CONFLICTES de la Universitat Autònoma de Barcelona (OCC): Anàlisi i investigació periodística (juny 2001- actualment) Redacció del capítol 'Els nens del carrer sota els ulls de la premsa', dintre de l'estudi d'investigació Immigració i Mitjans de Comunicació, publicat per la Fundació Bofill

    · ÀREA DE COMUNICACIÓ DE LA DELEGACIÓ DEL RECTOR PER A ESTUDIANTS DE LA UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA: Periodista. Disseny i creació de la pàgina http://laxarxa.uab.és. Redacció de continguts, Suport a associacions i organitzacions adscrites a la UAB, coordinadora del Butlletí Especial Estrangers
    (setembre 2002- febrer 2004)

    · EL RINCÓN (Argentina). Estada de cooperació internacional: redacció i elaboració de recursos educatius
    (agost- setembre 2000)

    RECONEIXEMENTS:
    Finalista PREMIS NETMEDIA 2003 en la categoria MILLOR REPORTATGE SOBRE MEDI AMBIENT per l'article 'El leviatán té forma de petroli'. European Online Journalism.
ESPAÑOL
Cercar per temàtica
 Cerca avançada
LAFH en:
  • Google
  • Yahoo!
  • Ask Jeeves
  • Terra


  • ©LAFH, 2005. Todos los derechos reservados. lafh@lafh.info producido por gnuine