Buscar en LAFH.info
viernes 29 marzo 2024
Secciones LAFH
Consultoría
Conferencias
Formación en red
Artículos
Agenda
Curriculum
GC-Red
Equipo
Servicios
Zona @rroba
> Agenda > Agenda 2005
Jornada d'Innovació Estratègica.

Autor: Luis Ángel Fernández Hermana
09/3/2005
Lugar: CCCB centro de Cultura Contemporanea de Barcelona . 12.30 a 14 y la mesa redonda de 14 a 15 h
Organizador:  Vegga Associació per a la innovació estratègica

"Gestión participativa en la innovación de las organitzaciones"

Ponentes:
Oscar Rebollo (UAB)


Mireia Franc Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya

Moderador: Francesc Camps

Taula 3

Gestió participativa en la innovació de les organitzacions


Quin sentit té una organització? Podem formular-nos aquesta mateixa pregunta des d’àmbits ben diferenciats: una empresa, una associació sense ànim de lucre, una escola, una ONG o un ajuntament...

Una organització és, en definitiva, un conjunt de persones que treballa per assolir uns objectius comuns sota una estructura que canalitza les relacions i la presa de decisions en el context organitzatiu. És evident, doncs, que l’anàlisi de la forma en com s’organitza aquesta presa de decisions, amb la conseqüent divisió de tasques i responsabilitats, ens determinarà diferents maneres d’entendre aquesta organització. Hi ha molts aspectes en els què la participació pot fer canviar la manera de gestionar una organització.

Recentment s’ha parlat, per exemple, de la presa de decisions. És clar que en un marc de treball col·lectiu el fet de tenir en compte tots els membres implicats en un procés ens obrirà un nou marc en les possibilitats de millora de la pròpia organització. Tenir en compte les seves necessitats, les seves mancances, les seves qualitats, les seves idees...

Ara bé, la presa de decisions no ha de ser l’únic aspecte on la participació ha de prendre-hi part. D’altra banda es podria caure en processos fàcilment manipulables. L’organització de la informació prèvia, la sistematització d’un debat, la priorització d’aportacions, el seguiment de les decisions preses, l’execució de les estratègies i accions pactades… tots aquests aspectes es poden gestionar de forma participativa. Així doncs necessitarem un marc de treball que ens ajudi a gestionar les organitzacions de forma més participativa entenent, però, que la participació no és l’objectiu final en sí.

L’objectiu de la participació serà sempre aplicar eines de millora que beneficiïn la innovació de les organitzacions per tal que esdevinguin més fortes i competitives. Podrem enfortir-nos amb la riquesa del coneixement comú, de la major diversitat en les idees i els plantejaments, de la major implicació de tots els membres... Ara bé. Alguns dubtes se’ns plantegen en aquesta visió:

• Com saber disgregar el benefici personal del benefici comú?
• Com entendre les implicacions temporals que heretaran els futurs membres del l’organització?
• Podem treballar de forma participativa en un context no estrictament democràtic? (per exemple una empresa)
• Podem distingir la participació d’estratègies enganyoses que busquen una falsa col·lectivització per afavorir el rendiment del personal?
• Què demanarem a canvi de la participació? Quins seran els indicadors de qualitat d’aquesta que ens assegurin la millora en la innovació de l’organització?
• ... És clar que Internet i les noves tecnologies ens ajudaran a gestionar el procés (informar, comunicar, debatre, prioritzar, decidir, planificar, executar, revisar…) amb eines col·laboratives que ens doten la participació d’un aspecte sistemàtic i eficient.


CCCB centro de Cultura Contemporanea de Barcelona

http://jornades.vegga.org

Ponencias: de 12.30 a 14

Mesa redonda: de 14 a 15 h
Imprimir Recomienda esta URL
CATALÀ
Buscar por temática
 Búsqueda avanzada
LAFH en:
  • Google
  • Yahoo!
  • Ask Jeeves
  • Terra


  • ©LAFH, 2005. Todos los derechos reservados. lafh@lafh.info producido por gnuine